Yhteystiedot

Virpi Lindgren
Kemiö, Finland
puh. +358-44-2793715
virpi[at]kralice.fi

Turkkilainen angora

Turkkilainen angora on vanhimpia alkuperäisiä kissarotuja. Rotu on kotoisin Turkin pääkaupungin Ankaran (vanhalta nimeltään Angora) vuoristoalueelta. Sen järjestelmällistä kasvatusta tunnetaan jo 1400-luvulta. Rodun käytyä harvinaiseksi kotimaassaan Turkin valtio aloitti 1960 Ankaran eläintarhassa suunnitelmallisen kasvatuksen kannan elvyttämiseksi. Vuonna 1966 turkkilaisia angoroita oli jäljellä noin 30 yksilöä. Ylimääräiset pennut luovutettiin eläintarhasta muille kasvattajille, erityisesti USA:han, jossa ensimmäinen pentue syntyi 1963.

Suomeen ensimmäiset angorat tulivat Venäjältä vuonna 1990.

Luonteeltaan turkkilainen angora on erittäin seurallinen ja ihmisrakas kissa. Se osallistuu kaikkiin touhuihin talossa, usein olkapäällä istuskellen, ellei syliin pääse. Se katselee vieressä, kun tiskaat astioita ja tulee jopa saunomaan kanssasi. Turkkilaista angoraa pidetään useimmiten yhden ihmisen kissana, ja totta onkin, ettei se välttämättä esittele parhaita piirteitään vieraille, mutta kyllä kaikki lähipiirin ihmiset saavat ylitsevuotavaa rakkautta osakseen.

Turkkilainen angora on eloisa ja leikkisä kissa, joten saat siitä varmasti leikkikaverin halutessasi. Se on myös hyvin sopeutuvainen, joten sille kelpaavat asuinkumppaniksi niin lapset, muut kissat kuin koiratkin. Se sopeutuu hyvin sisäkissaksi eikä tarvitse kovin suurta asuintilaa, jos vain sen kanssa jaksaa leikkiä - ja muistaa hankia sille korkean kiipeilypuun, sillä se nauttii oleskelusta korkeilla paikoilla.

Turkkilaiselta angoralta löytyy myös aitoa kissan luonnetta. Se on oman arvonsa tunteva ja erittäin älykäs kissa, joka saa tahtonsa läpi tavalla tai toisella ja osaa kertoa, mitä mieltä se on asioista. Turkkilaisella angoralla sanotaanin olevan kissamainen huumorintaju, jonka omistaja pian oppii tuntemaan!

Lähde: http://www.vangora.net/turkkilainen_angora.htm

001.jpg